• Wat is honkbal?

   

  Honkbal is een balsport. Een team bestaat uit (tenminste) 9 spelers. Tijdens een wedstrijd zijn de teams wisselend "slagteam" (de aanval) en "veldteam" (de verdediging). Om een punt te scoren moet een slagman/vrouw de bal het veld in slaan (met een knuppel) en vervolgens via de drie honken de thuisplaat zien te bereiken. De tegenpartij zal er alles aan doen om dit te voorkomen, door te proberen de slagman/vrouw "uit" te maken. Dit "uitmaken" kan op heel veel verschillende manieren. Als er drie slagmensen "uit" zijn, wisselen de teams van rol. Meer informatie over honkbal vind je op de site van de Bond of op Wikipedia.

   

  Wat is softbal? 

   

  Softbal lijkt heel erg veel op honkbal, maar het heeft andere regels. Vanaf hun veertiende spelen dames softbal, of honkbal. Bij softbal worden grotere ballen gebruikt en zijn de afstanden tussen de honken kleiner. Daarnaast moet bij softbal de bal onderhands naar de slagvrouw geworpen worden en zo zijn er nog een aantal andere regels. Er bestaan ook heren softbalteams, maar bij HSCN spelen de heren alleen bij de recreanten softbal. Meer informatie over softbal vind je op de softball info pagina.

   

  Wat heb je precies nodig 

   

  Voor trainingen:

  Een passende handschoen, sportkleren met lange broek, eventueel een pet voor de zon. Voor jongens en mannen is het dragen van een toque verplicht. Als schoeisel bij voorkeur honkbalschoenen, maar voetbalschoenen of hockeyschoenen voldoen ook prima.

  Voor wedstrijden:

  1. Een passende handschoen,
  2. geschikte schoeisel ( honkbalschoenen of evt. voetbal- of hockeyschoenen,
  3. Een officieel HSCN uniform bestaande uit:
  • Donkerblauwe pet met oranje ā€œNā€
  • Ondershirt met oranje mouwen
  • Overshirt gestreept wit met oranje met optioneel een rugnummer
  • Donkerblauwe honkbalbroek met oranje riem
  • Oranje sokken
  • Voor jongens en mannen is het dragen van een toque verplicht

  Knuppels, helmen en ballen en catcheruitrustingen worden door de club ter beschikking gesteld. Bij de jonge jeugd zien we vaak dat men een eigen helm heeft.
  Met name voor beginners wordt een gebruikte handschoen geadviseerd. Een goede gebruikte handschoen is soepeler en vangt een stuk makkelijker. Een nieuwe handschoen van een goed merk is overigens een goede investering; met goed onderhoud gaat deze vele jaren mee.
  Vrijwel alle bovengenoemde zaken zijn te koop in onze eigen winkel in ons clubgebouw.


  Heb je vragen over bovenstaande? mail naar tc@hscn.nl

   

  Teamindeling op leeftijd

   

  Beeball 5 t/m 9:

  Beeball is de spelvorm voor de jongte jeugd, zowel jongens als meisjes. Afhankelijk van leeftijd en niveau wordt de spelvorm aangepast evenals de teamgrootte. Het doel is om de kinderen op een actieve en leuke manier kennis met honk- en softbal te laten maken. Meer informatie vind je op de beeball info pagina.

  Pupillen 9 t/m 11 jaar

  De pupillen (jongens en meisjes) wordt spelenderwijs het spel geleerd. We beginnen met eenvoudige regels en ook de spelvorm is aan de kinderen aangepast; we spelen op een kleiner veld, met zachte ballen. De bal wordt getost (opgegooid), in plaats van aangegooid, zodat de kinderen de bal makkelijker slaan. Bij de oudere pupillen wordt het spel langzaamaan wat moeilijker gemaakt.

  Aspiranten: 12 t/m 15 jaar

  Bij de aspiranten wordt er een scheiding gemaakt tussen jongens en meisjes. De jongens gaan honkballen en de meisjes gaan softballen. Ook op latere leeftijden blijft deze scheiding gehandhaafd.

  Junioren: 16 t/m 21 jaar

  Er wordt nog dieper op het spel in gegaan. De verschillende spelers beginnen zich te specialiseren als pitcher of catcher en natuurlijk op de andere veldposities.

  Senioren dames en heren: vanaf 22 jaar

  De senioren trainen wekelijks (soms meerdere keren per week) en spelen wekelijks een wedstrijd volgens de landelijk bepaalde competitie. Er zijn verschillende honk- en softbalteams, elk met hun eigen niveau en doelstellingen.

  Recreanten:

  De recreanten zijn dames en heren die graag softballen. We spelen op regelmatige basis wedstrijden met recreantenteams van andere verenigingen.

   

  Opbouw seizoen:

   

  • Vanaf december tot maart: zaaltrainingen.
  • Van maart tot medio april: oefenwedstrijden.
  • Van medio april tot eind september: competitie.
  • Oktober: toernooien.
  • Van maart t/m oktober trainen we buiten, 's avonds vanaf 18.00 uur (doordeweeks), met een frequentie van 1 of 2 maal per week, afhankelijk van teamniveau en doelstellingen. In de winter trainen we in de zaal, vaak in het weekend.