• Wat is honkbal?

  Honkbal is een balsport. Een team bestaat uit (tenminste) 9 spelers. Tijdens een wedstrijd zijn de teams wisselend "slagteam" (de aanval) en "veldteam" (de verdediging). Om een punt te scoren moet een slagman/vrouw de bal het veld in slaan (met een knuppel) en vervolgens via de drie honken de thuisplaat zien te bereiken. De tegenpartij zal er alles aan doen om dit te voorkomen, door te proberen de slagman/vrouw "uit" te maken. Dit "uitmaken" kan op heel veel verschillende manieren. Als er drie slagmensen "uit" zijn, wisselen de teams van rol. Meer informatie over honkbal vind je op de site van de Bond of op Wikipedia.

   

  Wat is softbal? 

  Softbal lijkt heel erg veel op honkbal, maar het heeft andere regels. Vanaf hun veertiende spelen dames softbal, of honkbal. Bij softbal worden grotere ballen gebruikt en zijn de afstanden tussen de honken kleiner. Daarnaast moet bij softbal de bal onderhands naar de slagvrouw geworpen worden en zo zijn er nog een aantal andere regels. Er bestaan ook heren softbalteams, maar bij HSCN spelen de heren alleen bij de recreanten softbal. Meer informatie over softbal vind je op de softball info pagina.

   

  Wat heb je precies nodig 

   Voor trainingen:

  Een passende handschoen, sportkleren met lange broek, eventueel een pet voor de zon. Voor jongens en mannen is het dragen van een toque verplicht. Als schoeisel bij voorkeur honkbalschoenen, maar voetbalschoenen of hockeyschoenen voldoen ook prima.

  Voor wedstrijden:

  1. Een passende handschoen,
  2. geschikte schoeisel ( honkbalschoenen of evt. voetbal- of hockeyschoenen,
  3. Een officieel HSCN uniform bestaande uit:
  • Donkerblauwe pet met oranje ā€œNā€
  • Ondershirt met oranje mouwen
  • Overshirt gestreept wit met oranje met optioneel een rugnummer
  • Donkerblauwe honkbalbroek met oranje riem
  • Oranje sokken
  • Voor jongens en mannen is het dragen van een toque verplicht

  Knuppels, helmen en ballen en catcheruitrustingen worden door de club ter beschikking gesteld. Bij de jonge jeugd zien we vaak dat men een eigen helm heeft.
  Met name voor beginners wordt een gebruikte handschoen geadviseerd. Een goede gebruikte handschoen is soepeler en vangt een stuk makkelijker. Een nieuwe handschoen van een goed merk is overigens een goede investering; met goed onderhoud gaat deze vele jaren mee.
  Vrijwel alle bovengenoemde zaken zijn te koop in onze eigen winkel in ons clubgebouw.


  Heb je vragen over bovenstaande? mail naar tc@hscn.nl

   

  Teamindeling op leeftijd

   

  Beeball (voorheen Peanutball) (5 t/m 9 jaar)

  Beeball is de spelvorm voor de jongste jeugd, zowel jongens als meisjes. Afhankelijk van leeftijd en niveau wordt de spelvorm aangepast evenals de teamgrootte. Het doel is om de kinderen op een actieve en leuke manier kennis met honk- en softbal te laten maken. Meer informatie vind je op de beeball info pagina. Deze spelvorm is te vergelijken met het vroegere Peanutball. 

  U12 (9 t/m 12 jaar)

  In de U12 categorie (jongens en meisjes) wordt spelenderwijs de echte sport geleerd. We beginnen met eenvoudige regels en ook de spelvorm is licht aan de kinderen aangepast; we spelen op een kleiner veld, met zachtere ballen. De bal wordt aangegooid, zodat de kinderen de bal al echt kunnen slaan. Bij de oudere groepen wordt het spel langzaamaan wat moeilijker gemaakt.

  U15 (12 t/m 15 jaar)

  Bij de U15 categorie wordt het veld alweer iets groter en worden de volledige spelregels gehanteerd. Deze categorie is zowel voor jongens als meisjes geschikt. 

  U21 (16 t/m 21 jaar)

  Er wordt nog dieper op de spelregels en tactieken in gegaan. De verschillende spelers beginnen zich te specialiseren als pitcher of catcher en natuurlijk op de andere veldposities die hem/haar het beste liggen.

  Senioren dames en heren: vanaf 21 jaar

  De senioren trainen wekelijks (soms meerdere keren per week) en spelen wekelijks een wedstrijd volgens de landelijk bepaalde competitie. Er zijn verschillende senioren honk- en softbalteams, elk met hun eigen niveau en doelstellingen. Softball wordt gespeeld door dames, Honkbal door heren. 

  "Recreanten":

  De recreanten zijn dames en heren die graag softballen zonder competitieverplichtingen. We spelen op regelmatige basis wedstrijden met recreantenteams van andere verenigingen, of er wordt enkel getraind.  

   

  Opbouw seizoen:

   

  • Vanaf december tot maart: zaaltrainingen.
  • Van maart tot medio april: oefenwedstrijden.
  • Van medio april tot eind september: competitie.
  • Oktober: toernooien.
  • Van maart t/m oktober trainen we buiten, 's avonds vanaf 18.00 uur (doordeweeks), met een frequentie van 1 of 2 maal per week, afhankelijk van teamniveau en doelstellingen. In de winter trainen we in de zaal, vaak in het weekend.